Mijn winkelwagen

Selecteer een winkel

Je hebt nog geen producten in je winkelwagen

Zo maak je de drie populairste panini's

Krokant van buiten, smeuïg van binnen en altijd vol smaak: panini’s zijn niet voor niets zó geliefd. Waar je ook bent – onderweg, aan de keukentafel of gewoon toe aan iets lekkers – een panini is altijd een goed idee.

Bij Bakker Bart merken we het elke dag: sommige panini’s zijn zó populair, dat ze bijna vanzelf over de toonbank vliegen. Daarom delen we vandaag de drie populairste recepten én vertellen we je precies hoe je ze zelf maakt. Lekker voor thuis, maar natuurlijk ook een goede reden om er eentje bij ons te komen proeven.

Eerst de basics, hoe maak je een panini?

Voordat we de grillplaat aanzetten, even terug naar het begin: wat ís een het broodje nou precies? Het woord panini betekent letterlijk “broodjes” in het Italiaans (meervoud van panino), en verwijst naar een gegrild broodje met een warme vulling. Meestal gemaakt met ciabatta of een speciaal paninibrood, belegd met kaas, vlees, groenten of een combinatie daarvan.

De kracht van een panini zit in de eenvoud: een paar goede ingrediënten, stevig brood en warmte die alles samenbrengt tot een knapperige, smeuïge traktatie. In Italië eet je ze vaak als lunch, maar hier in Nederland zijn ze net zo populair – van snelle snack tot volwaardige maaltijd.

Welk brood gebruik je voor het maken van een panini?

Een goede panini begint natuurlijk met goed brood. Traditioneel wordt het broodje gemaakt met ciabatta of paninibrood – stevig, luchtig van binnen en met een korst die lekker krokant wordt op de grill. Kies bij voorkeur een broodje dat niet te zacht is, zodat het mooi knapperig wordt zonder te zompig te worden van de vulling. Bij Bakker Bart gebruiken we speciaal paninibrood dat perfect grill-proof is: lekker stevig, met een luchtige kruim en een goudbruine korst na het bakken.

Tip voor thuis: even voorbakken of toasten voordat je gaat beleggen maakt echt verschil!

Wat heb je nodig om een panini te maken?

Voor het maken van een écht goede panini heb je niet veel nodig, maar een paar dingen maken wél het verschil. De belangrijkste tool? Een contactgrill of een tosti-/paninigrill. Deze zorgt ervoor dat het brood krokant wordt én dat de vulling gelijkmatig warm wordt – precies zoals je ‘m bij de lunchroom krijgt. Heb je geen grill in huis? Een koekenpan met een zware pan erop (als 'drukker') werkt ook verrassend goed, al blijft de onder- en bovenkant dan net wat minder gelijkmatig.

Tips van de grill-master:
- Laat je paninigrill eerst goed voorverwarmen voor de knapperigste korst.
- Leg een stukje bakpapier tussen grill en het brood voor minder schoonmaakwerk.
- Vul je broodje niet té royaal: te veel saus of kaas kan eruit lekken (en ja, dat knoeit!).
- Druk het broodje zachtjes aan voor een mooie 'panini-streep' en goede warmteverdeling.

Met het juiste brood én de juiste grilltechniek til je je panini naar het volgende niveau. En heb je daar nou geen zin in vandaag... je weet ons te vinden. 😉

De drie meest populaire panini recepten

1. Panini caprese – de klassieker die iedereen wil

Soms zit de kracht in eenvoud. De Caprese-panini is het bewijs. Frisse tomaat, romige mozzarella en de geur van pesto… Italië in een knapperig jasje.

Ingrediënten voor 1 panini: 1 paninibroodje (ca. 80 g), 60 g mozzarella (vers, in plakken), 2-3 plakjes tomaat (ca. 40 g), 1 el groene pesto (ca. 15 g), 3 blaadjes verse basilicum, snufje peper en zout. 

Zo maak je ‘m: Snijd het broodje open, besmeer beide helften met pesto en beleg met mozzarella, tomaat en basilicum. Grill tot de kaas gesmolten is en het brood mooi krokant. Afmaken met een snufje peper en zout.


2. Panini pittige kip – de favoriet met een kick

Hou je van een beetje pit? Dan is de panini pittige kip voor jou. Malse kip, pittige saus en gesmolten kaas maken dit tot een absolute publiekslieveling.

Wat heb je nodig? 1 paninibroodje, 75 g gegrilde kipfilet (in reepjes), 20 g rode paprika (in dunne reepjes), 1 el pittige saus (bijv. sriracha-mayo, ca. 15 g), 30 g geraspte cheddar of jonge kaas, handje rucola (optioneel, ca. 10 g)

Zo maak je ‘m: Beleg je broodje met kip, paprika, kaas en een beetje pittige saus. Grill tot de kaas gesmolten is. Rucola kun je er eventueel na het grillen aan toevoegen voor extra bite.

 

3. Panini bacon-brie – hartig met een vleugje luxe

De panini bacon-brie is een beetje romig, een beetje zout, en heerlijk rijk van smaak. De combinatie van knapperige bacon en zachte brie is er één om van te dromen.

Wat heb je nodig? 1 paninibroodje, 3 plakjes ontbijtspek of bacon (ca. 40 g), 50 g brie (in plakjes), 1 tl honing of vijgenjam (ca. 5 g, optioneel), 1 el grof gehakte walnoten (ca. 8 g, optioneel)

Zo maak je ‘m: Beleg het broodje met brie en bacon. Voeg eventueel een theelepel honing of wat vijgenjam toe voor een zoete twist. Grill tot de brie zacht en romig is. Top af met wat walnoten voor een extra bite.

Hoeveel calorieën zitten er in een panini (en hoe maak je ’m wat gezonder)?

Een panini is heerlijk, maar hoeveel calorieën zitten daar eigenlijk in? Dat hangt natuurlijk af van wat je erop (of erin) doet. Gemiddeld bevat een het broodje tussen de 400 en 600 calorieën, afhankelijk van het brood, de kaas, vleeswaren en sauzen. Een panini met bijvoorbeeld brie en bacon tikt al snel wat hoger uit, terwijl een variant met gegrilde groenten en hummus lichter is.

Iets gezonder maken?

- Kies voor een volkoren paninibroodje voor extra vezels en langzame koolhydraten.
- Gebruik mager vlees zoals kipfilet of kalkoen in plaats van salami of bacon.
- Laat (een deel van) de kaas weg of gebruik een light-variant.
- Voeg lekker veel groenten toe: denk aan paprika, courgette, spinazie of tomaat.
- Gebruik sauzen met mate – of vervang ze door een dun laagje hummus, mosterd of pesto.

Zo kun je nog steeds genieten van een warme, vullende panini, maar dan net even wat lichter. En hé – balans is alles, toch?

Zin gekregen in een panini?

Heb je na het lezen van al deze heerlijke recepten trek gekregen, maar geen zin om zelf aan de slag te gaan? Geen probleem! Onze bakkers staan we voor je klaar met een versbelegde, warm gegrilde panini – precies zoals jij ‘m wilt. Kom gezellig langs in een winkel bij jou in de buurt of bestel eenvoudig online. Dan zorgen wij voor de knapperige buitenkant en die smeuïge vulling waar je zo van houdt.

0