Selecteer een winkel
Vitamines en mineralen in brood
Een vers broodje bij het ontbijt of een knapperige sandwich tijdens de lunch. We pakken allemaal bijna dagelijks brood of een boterham, maar sta je er weleens bij stil wat er allemaal in zit? Brood is namelijk meer dan een stevige bodem of een handige drager voor je favoriete beleg. Het is ook een bron van vitamines en mineralen die je lichaam elke dag goed kan gebruiken. Laten we eens kijken welke vitamines er in brood zitten.
Welke vitamines zitten er in brood
Brood zit allereerst vol met B vitamines. Die groep bestaat uit meerdere varianten die allemaal belangrijk zijn voor je lijf. Vitamine B1 bijvoorbeeld helpt je om energie uit koolhydraten te halen en ondersteunt je zenuwstelsel. Vitamine B2 draagt bij aan een gezonde huid en helpt bij de stofwisseling. Ook vitamine B3 en B6 vind je terug in brood en die zijn weer belangrijk voor de energievoorziening en de werking van je hersenen. Daarnaast zit er foliumzuur in brood, een vitamine die vooral tijdens de zwangerschap veel aandacht krijgt maar eigenlijk voor iedereen belangrijk is.
Dat dagelijkse broodje zorgt dus ongemerkt voor een flinke dosis B vitamines die bijdragen aan je energie en vitaliteit.
Mineralen in brood
Naast vitamines levert brood ook een aantal mineralen die vaak wat minder in de schijnwerpers staan. Denk aan ijzer, dat helpt om zuurstof door je lichaam te vervoeren en vermoeidheid te verminderen. Of magnesium, dat een rol speelt bij de werking van je spieren. Jodium is een belangrijke speler voor een gezonde schildklier en brood is in Nederland zelfs één van de belangrijkste bronnen van dit mineraal. Zink en selenium zijn ook aanwezig en dragen bij aan je weerstand en een goede stofwisseling.
Vitamine C in brood
Een veelgestelde vraag is of brood ook vitamine C bevat. Het antwoord is simpel: nee, van nature zit er geen vitamine C in brood. Gelukkig is dat helemaal geen probleem, want die vitamine haal je eenvoudig uit andere producten zoals fruit en groente. Denk aan een belegd broodje met plakjes tomaat, wat frisse paprika of een laagje aardbeienjam. Daarmee combineer je de energie en mineralen uit brood met de kracht van vitamine C.
Wit, bruin of volkoren
Niet elk brood is hetzelfde en dat merk je ook in de hoeveelheid voedingsstoffen. Volkoren brood bevat alle delen van de graankorrel en zit daardoor boordevol vezels, vitamines en mineralen. Witte varianten bevatten iets minder, maar ook die leveren nog steeds een mooie basis van koolhydraten en een aantal vitamines en mineralen. Brood met pitten en zaden bevatten nog eens extra vitamines. In pompoenpitten zit bijvoorbeeld ook veel vitamine B maar ook vitamine A en E.
Een goede boterham doet meer dan vullen
Brood is dus niet alleen een lekker en veelzijdig product, maar ook een belangrijke leverancier van voedingsstoffen. Elke hap geeft je lichaam energie en helpt je om goed te functioneren. De volgende keer dat je een broodje bestelt bij Bakker Bart weet je dat je niet alleen je trek stilt, maar ook iets goeds doet voor je gezondheid.